Kan ik naar de dokter?
Ja, je kunt zeker naar de dokter. Elke dokter heeft een ‘zorgplicht’, dus hij mag jou niet weigeren alleen maar omdat je geen verblijfsvergunning of geen verzekering hebt.
Moet ik de dokter vertellen dat ik geen verzekering en geen verblijfsvergunning heb?
Ja, het is beter om dat wel te vertellen. Dan snapt de dokter je situatie beter, en kan hij je beter helpen. Dokters en andere zorgverleners zijn verplicht om persoonlijke informatie geheim te houden. Zij mogen niet samenwerken met de politie of de IND.
Moet ik de dokter betalen?
Ja, je moet de dokter betalen voor de zorg die je krijgt. Tegenover de zorgplicht van de dokter staat immers ook de betaalplicht. Een consult van een huisarts kost ongeveer €30,-. Maar de dokter mag je niet weigeren alleen omdat je geen geld hebt. Als jij hem niet kunt betalen, kan hij een groot deel van zijn geld terugkrijgen via Het CAK. Kijk op de site van Het CAK (www.hetcak.nl > zakelijk > regeling onverzekerbare vreemdelingen).
Ook als je al gezegd hebt dat je niet kunt betalen, kan de dokter of het ziekenhuis nog rekeningen sturen. Antwoord altijd op deze rekeningen. Als je niet kunt betalen, kun je dat antwoorden. Ook kun je afspreken dat je in termijnen betaalt.
Welke hulp moet de dokter geven?
De dokter moet patienten zo goed mogelijk helpen. Dat betekent dat hij altijd ‘passende en verantwoorde zorg’ moet geven. Als je niet kunt betalen, kan de dokter het geld voor de zorg die in het basispakket zit, bij Het CAK declareren.
Naar welke dokter moet ik gaan?
In Nederland ga je eerst naar een huisarts, die kan je voor veel klachten helpen of onderzoeken. Als het nodig is, verwijst hij je door naar een specialist. Je kunt naar elke huisarts gaan. Kies bij voorkeur een huisarts bij jou in de buurt. Alleen bij een echt spoedgeval, bijvoorbeeld na een ongeluk, kun je direkt naar het ziekenhuis bij jou in de buurt.
De dokter wil me niet helpen, wat kan ik doen?
Veel dokters kennen de regelingen voor mensen zonder verblijfsvergunning niet zo goed. Daarom is het belangrijk de dokter te informeren. Je kunt hem vragen te kijken op de website van Het CAK.
Ook kun je hulp vragen bij een lokale steunorganisatie voor mensen zonder verblijfsvergunning. Waar niet zo’n organisatie is, kun je contact opnemen met Dokters van de Wereld of Lampion (zie adres hieronder).
Organisaties Artsenbezoek
[webdirectory-map custom_home=”0″ categories=”818″ height= “600” clusters=”1″] [webdirectory-listings custom_home=”0″ categories=”818″ ]